Estado nutricional y factores asociados en una muestra de personas mayores frágiles

  1. Regueiro Folgueira, Laura
Dirixida por:
  1. José Carlos Millán-Calenti Co-director
  2. Ana Maseda Co-director

Universidade de defensa: Universidade da Coruña

Fecha de defensa: 11 de novembro de 2022

Tribunal:
  1. Miguel Blanco Álvarez Vogal

Tipo: Tese

Teseo: 762713 DIALNET lock_openRUC editor

Resumo

A malnutrición está intimamente ligada coa fraxilidade, ambas condicións teñen un importante impacto sanitario e social. Saber máis sobre estes dous síndromes xeriátricos é de vital importancia para o deseño de futuros programas de intervención que promovan a saúde e a calidade de vida das persoas maiores institucionalizadas. O obxectivo deste traballo, enmarcado dentro do proxecto FRAGILESS, foi determinar a prevalencia da malnutrición e os factores máis frecuentemente asociados ao estado nutricional das persoas maiores fráxiles e prefráxiles institucionalizadas. Realizouse un estudo transversal cunha Valoración Xeriátrica Integral, a prevalencia de malnutrición observada foi do 17,4 % e o risco de malnutrición subiu ao 58,5%. As puntuacións baixas no MNA ou a súa versión MNA-SF, o IMC, o estado cognitivo deteriorado, a presenza de fraxilidade e os problemas de degolación relacionáronse coa coexistencia de malnutrición. Os preditores de malnutrición fronte ao estado nutricional normal foron o IMC e a presenza de deterioro cognitivo, fraxilidade e trastornos da degolación. Os factores preditores de malnutrición fronte ao grupo en risco de malnutrición foron o IMC, a presenza de fraxilidade e trastornos da degolación. A valoración integral e identificación dos factores de risco son esenciais para informar sobre o estado nutricional das persoas maiores.